La cererea publicului si in uralele preacinstitei audiente, voi prezenta minunea postata in partea de sus a ravasului pe care ne aflam.
Numele il aveti mai sus, dar, cum neofitii solicita lamuriri, sa incercam o traducere:
Bundt de ciocolata aromat cu para si migdale.
Un preambul:
Bundt (din Ger. care inseamna "adunare/grupare de persoane" si se refera. probabil, la modul in care este adunata prajitura in jurul inelului central) are o poveste haioasa.
Sa incepem educatia: numele vine de la forma in care este coapta prajitura "forma bundt". In Austria apare ca Gugelhupf, in Elvetia Gugelhopf, iar, pe meleaguri mioritice, am intalnit guguluf :)
In fine, e haioasa, arata interesant, e usor de folosit si de mare efect in mijlocul unei mese imbelsugate.
Matusica mea care ma rasfata, alaturi de restul familiei ce arde de nerabdare sa mai pregatesc ceva nou si bun de incalzit sufletele intr-o zi de iarna, mi-a facut cadou o astfel de ciudatenie de silicon (care, by the way, se comporta ok in cuptor, in ciuda aparentelor) si trebuia inaugurata cu cinste.
Rezultatul a fost decadent, cu aspect pretentios de rafinament nemtesc, dar aroma neaosa si aproape intepatoare de scortisoara si nucsoara, numai bine sa pastreze inca ceva timp incapsulat mirosul Craciunului abia trecut. Ciocolata si perele sunt BFF in carnetele mele :), iar migdalele plapande trezite la viata de condimentele cu iz de vin fiert n-au pereche in tot ce am facut pana acum. Pufoasa la exterior, imbatata de cidrul generos varsat peste cat inca se odihneste aburinda pe platoul stralucitor, prajiturica asta minune are un interior de ciocolata aproape topita, densa si catifelata, perfecta pentru Chocaholicul din fiecare.
E recomandata cu caldura dependentilor de ciocolata si cu masura plus o portie zdravana de frisca timizilor care aleg intotdeauna inghetata cu vanilie.
PS: Nu uitati un vin alb, racit inainte, demidulce - rog pe cei mai in masura sa sugereze soiul.
Si sa purcedem la lucru:
Timp de preparare: 30 min
Timp de coacere: 50-55 min
Portii: 12-15 (depinde cat de generos va simtiti)
Ingrediente:
FYI: 1 cana = 225 g/ml
1 lingurita = 10 g
1 lingura = 20 g
2 cani faina (pentru fitosi integrala)
2 cani zahar brun
1 cana apa fiarta
2 oua mari
1 cana ulei vegetal (nuci sau sambrui de struguri daca aveti, daca nu merge si floarea-soarelui)
1/2 cana cacao
3 pere taiate cuburi
1/2 cana migdale tocate grosier
10 g praf de copt
2 lingurite cardamon macinat
1 lingurita scortisoara
1/4 lingurita nucsoara
1l ingurita sare
1 lingurita vanilie
Amestecati apa fiarta cu cacao neagra ca noaptea fara stele pana obtineti o crema densa. In alt vas, se imbina faina, praful de copt si mirodeniile minune: cardamon, scortisoara, nucsoara si sare.
Intr-un vas mare se bate zaharul cu uleiul pana devine cremos si se adauga ouale unul cate unul pana cand totul se transforma intr-o spuma galbuie. Aici intervine vanilia si amestecurile de cacao si faina alternativ pana cand avem o mixtura omogena. Perele taiate cuburi si migdalele tocate (mai marisor, sa le simti) vin ultimele, dar mandre nevoie mare.
Totul astfel pregatit, se invartoseste bine in tava bundt unsa cu generozitate inainte (unt, nu va zgarciti tocmai acum) si se lasa prada focului toropitor 50-55 minute sau pana credeti voi ca e ok.Se raceste vreo 10 minute inainte de a parasi culcusul caldut si se ineaca cu drag in glazura de pere descrisa mai jos.
Glazura de pere
1 cana apa (sau cidru de pere, daca respectati originalul, caz in care nu mai puneti para, dar eu n-am gasit asa ca am improvizat, as usual)
1 para
3 linguri zahar brun
2 linguri unt
1/2 lingurita scortisoara
Se fierbe totul, se lasa la racit si se toarna peste prajitura - o va tine insiropata si dulce, plus un pic lucioasa si camera-friendly. Eu am si pudrat-o (tot pentru poza :) )
Have fun!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu