duminică, 19 februarie 2012

Scones cu merisor si portocala

Vizita unei vechi prietene care nu bea cafea (cine sa-i inteleaga pe ciudatii de gen :) ) din weekendul asta mi-a dat imboldul sa-mi testez abilitatile legate de bucataria britanica. M-am gandit sa incerc sa recreez divinele scones cu smantana groasa si gem de capsune savurate la un ceai fructat si fierbinte fix la ora cinci in fata catedralei Saint Paul's din Londra.
Trebuie sa marturisesc ca a fost momentul cel mai autentic trait in UK - scones erau primele pe lista dulciurilor englezesti de incercat si nu vazusem decat variante de supermarket care aratau deprimant asa ca experienta din ceainarie a fost transfiguranta. Intr-o dupa-amiaza de sambata ploioasa si rece dupa ce m-am pierdut cateva ore cu Elena prin Tate Modern minunandu-ne de imaginariumul straniu al artistilor futuristi sau avangardisti, ne-am ascuns de picaturile mici si dese in prima ceainarie care ne-a iesit in cale, la poalele catedralei stimabilului domn Wren, in fata unui palc de copaci de un verde crud cum numai ploaia londoneza poate sustine.
Dupa o hoinarire lenesa printre rafturile de ceaiuri si accesorii, am comandat fara ezitare - meniul Five o'clock (English tea & scones with clotted cream and strawberry jam). Verdict: mirific. Minunatele prajiturele putin dulci erau usor prajite, iar smantana groasa si cremoasa era completata perfect de dulceata puternica a capsunelor aromate.
Ieri am incercat sa recreez atmosfera si caldura unei dupa-amiezi perfecte si, cel putin din punct de vedere al gustului, mi-a reusit binisor :).
Varianta mea a combinat arome de iarna - portocale si merisor uscat - iar gemul de capsune a fost variat si de o delicioasa crema de roscove (un inlocuitor bio destul de reusit pentru Nutella).
Scones - sunt de fapt niste painici scotiene care pot fi dulci sau sarate, cu diverse umpluturi delicioase. Cele clasice se servesc de obicei dimineata cu smantana groasa si dulceata si, obligatoriu, cu ceai.
Se fac rapid, sunt un acompaniament perfect pentru o ceasca de ceai si se pot praji cu succes in toaster pentru dimineri reci de iarna.



Scones cu portocala si merisor

12 bucati
Timp de preparare: 45 min


Ingrediente
2 cani plus 1/4  faina
1/4 cana zahar brun
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
60 g unt rece taiat cubulete
1 cana merisor uscat
1 portocala (coaja + 2 linguri suc)
1/2 cana iaurt
 2 oua
1 lingurita lapte
 zahar pudra

Mod de preparare
Se amesteca 2 cani de faina cu zahar, praf de copt si sare. Separat, merisorul se inmoaie in sucul de portocale si se adauga coaja si 1/4 cana faina. Iaurtul se bate bine cu ouale pana devine spumos si toate ingredientele se combina. Dupa o mica framantare se intinde o foaie grosuta si se portioneaza in 12 (eu am folosit un pahar rotund pentru a le da forma, dar varianta originala avea forma de triunghi - asa cum va spun intotdeauna..e dupa dorita).
Prajiturelele se ung cu ou batut cu putin lapte si zahar si se coc in cuptor bine incins 15-20 minute. Daca vreti puteti incerca sa ungeti cu o glazura de suc de portocala si zahar pudra (eu am uitat :)). Ies probabil mai foto friendly..
Cam asta e tot - simplu si frumos. Se servesc obligatoriu cu smantana (clotted cream sau Devonshire cream are 55 % grasime dar nu se gaseste, din cate stiu, pe meleaguri mioritice, asa ca m-am multumit cu 12%) sau unt si dulceata preferata. Noi am incercat si crema de roscove, puteti varia cu ciocolata sau orice va mai trece prin cap.
Promit sa experimentez in continuare cu variante diverse ale painicilor minune, doar anuntati cand va inscrieti la un ceai la mine acasa :)
Smile and enjoy life - sweetened or not with cake.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu