duminică, 4 martie 2012

Banana and caramel upside down cake





A venit primavara!!! Odata cu ea si un cadou special :) o familie reunita dupa aproape 2 ani, multe intrevederi, drumuri sper casa si, evident pentru pasionatii deliciilor culinare, o dorinta de nestavilit de a sarbatori cu noi bunatati in mijlocul mesei imbelsugate.
Weekendul asta, dupa o saptamana mai mult decat nebuna la birou (inclusiv deadline atins la 23.30!), aveam nevoie de un pic de guilty indulgence. Adevarat, poate am exagerat un pic cu cele 2 prajituri in 2 zile consecutive, dar nu e vina mea ca avem multi musafiri de multumit!

Astazi avem ceva special, ce nu incercasem pana acum si care a pornit din cumparaturi exagerate din partea lui Papa (cine cumpara 10 banane si se asteapta sa nu le fac prajitura?). Prajitura este una traditionala braziliana, imbina crema de zahar ars cu banane multe si foarte coapte si ingrediente de o simplitate ridicola in rest.
Gust fin si delicat ce iti permite sa savurezi aroma docila a  bananelor si dulceata lipicioasa a zaharului ars. Ar putea deveni "o clasica".
In retrospectiva, merge cu putina crema de vanilie (vanilla curd, anyone) sau o inghetata complementara si foarte simpla. Maybe next time.
Pana atunci - arata minunat, pare luata din carti de cofetarie extrem de complicate si este extrem de usoara.
Enjoy!



Prajitura rasturnata cu banane si caramel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12 bucati
Timp de preparare: 25 minute + 50 minute in cuptor 

 Pentru stratul de caramel si banane:

  • 170g zahar
  • 5-6 banane coapte bine
Pentru prajitura:
  • 240g faina
  • 90g amidon 
  • praf de copt
  • 4 oua
  • 50g unt
  • 200g zahar
  • 200ml lapte

 Pentru stratul de caramel si banane:

1. Zaharul se topeste intr-o tigaie(25cm)la foc mic pana devine fluid si de culoarea caramelului.
 Se imbraca peretii vasului cu zaharul topit si se ia de pe foc.
   Bananele se taie pe lungime si se aseaza cu partea taiata in jos peste caramelul topit. Incercati sa le plasati 
 cat mai aproape unele de altele, in cercuri concentrice pentru a acoperi bine toata suprafata.

 
 
 Pentru prajitura:
Intr-un vas se amesteca faina, amidonul si praful de copt.
Se bat albusurile cu un praf de sare pana se formeaza valatuci de spuma alba.
Se bat bine galbenusurile cu untul aflat la temperatura camerei si zaharul pana obtineti o consistenta cremoasa. Peste aceasta crema, se adauga alternativ putin lapte si amestec de faina pana ce, treptat, se incorporeaza toate ingredientele. La final, se adauga albusurile batute spuma, rasturnand cu grija sa nu le luati avantul.
Cu aceasta compozitie se acopera stratul de banane, se niveleaza si se lasa in cuptorul bine incins aproximativ 40-50 min.
Lasati putin la racorit, dar nu complet, inainte de a rasturna pe o tava. Prea mult timp in forma va permite caramelului sa se intareasca si se pierde tot efectul.

Rezultatul, dupa cum vedeti, are o culoare de ambra topita si poate multumi cele mai pretentioase gusturi.

2 comentarii:

  1. Cred ca are un gust demential! M-ar ajuta si poze cu vasele in care prepari praji ( ma gandeam acum daca merge facuta in vas de yena, sau imi trebuie o forma de tarta)
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daaaa....a foste foarte buna. Cred ca merge si insiropata data viitoare (partea de jos). Caramelul a fost senzational si e foarte binevenita o schimbare a modului in care folosim banane la prajituri, in general...Eu nu aveam foarte multe idei, doar multe banane.

    Voi tine cont de solicitarea fotografierii procesului de executie. Dupa cum ai vazut la minisufleuri, deja am inceput.

    Tarta cu banane a fost facuta in forma normala de tarta pentru ca a trebuit topit zaharul in prealabil in ea si nu ar fi mers yena. Ideal ar fi fost in forma de tort, doar ca eu aveam disponibila doar varianta cu inel si as fi pierdut caramelul pe drum.
    Trebuie sa imi completez colectia de forme, cu siguranta. Next on the list: forma de tort de minim 28 cm (cea de acum are 24 si se plange lumea ca e portia mica).

    Bafta si let me know cum iese :)

    RăspundețiȘtergere