duminică, 1 iulie 2012

Perla unei seri de iunie

Dovlecei umpluti cu sunca de curcan si cuscus israelian

Caldura mare, monser, caldura mare!
Bucurestiul molesit se zbate intre a face fata parcurilor pline cu cei cativa curajosi si pietelor aglomerate cu festivaluri rock. Populatia respectabila s-a impartit, dupa preferinta si temperament, intre protectia proaspata a muntelui si razele ucigatoare cu reminiscente de lumini de club de pe malul marii.  
E cald. Prea cald sa alergi, prea cald sa dansezi, prea cald sa sorbi ceaiuri pe terase, prea cald sa te ocupi de copii, prea cald sa gatesti, prea cald sa iubesti. Peste tot si toate se intinde o toropeala placuta cu miros de vacanta si promisiuni de ape inspumate.
Iubesc Bucurestiul tot timpul anului, dar vara are un efect de halucinogen asupra batranului prieten - intra intr-o semistaza, o perioada de hibernare in care strazile goale ziua se umplu pana la refuz in primele ore suportabile ale noptii.Imi place senzatia de usurare pe care ti-o dau bulevardele, deunazi aglomerate pana la refuz cu studenti voiosi si angajati grabiti, ce acum respira un aer deodata rarefiat.

In astfel de atmosfera, nu am reusit sa imi fac curajul pentru a dezlantui cuptorul de ceva vreme, dar balaurul isi cerea tributul. Doi dovlecei colorati, rotunzi si obraznici si o cina in doi la umbra ciudat seducatoare a aerului conditionat m-au convins sa imi revizitez amicul. Pentru ca vacanta trezeste mereu in mine dorinta de a explora taramuri exotice, am inceput luna iulie cu o tema de pe alte meleaguri: Israel.



Stuffed squash and courgette with Israeli (pearl) couscous 

Cuscus-ul perla sau ptitim este foarte diferit (textura, mod de preparare si gust) de cel clasic din zona Africii de Nord. Sunt de fapt niste paste sferice, ceva mai mari decat un bob de orez care trebuie usor prajite inainte de a absorbi lichid si a se umfla pentru a crea o textura inedita.
L-am incercat pentru prima data si trebuie sa marturisesc ca imi place mai mult decat varianta marocana, probabil pentru care are mai multa savoare datorita jocului cu focul din wok in primele momente de pregatire. Este incredibil de usor dar satios, poate fi pregatit cu succes in salate reci si folosit ca umplutura pentru legume sau garnitura pentru carnuri fragede si il recomand cu caldura.




Pentru 2 portii
(trebuie sa ma obisnuiesc sa adaptez retetele si pentru mai putin de 10 persoane :))
Timp de preparare: 1 ora

Ingrediente:
2 dovlecei

70 g cuscus perla
100 g sunca de curcan
garam masala (amestec de condimente indiene ce contine tumeric, cardamon, scortisoara, cuisoare, piper)
50 g cascaval
ulei de masline, marar

Mod de preparare:

  • Cuscus-ul se prajeste putin (3-4 min) in 2 linguri de ulei de masline bine incins.
  • Separat se fierbe apa (aproximativ 300 ml) infuzata cu ce condimente preferati - eu am folosit un praf serios de garam masala (strecurata cu greu in bagajul din UK), ceva cimbru, sare si piper. Este important sa condimentati bine apa pentru ca cuscus-ul in sine este foarte fad si va prelua cu drag orice arome va incumetati sa ii acordati.
  • Apa condimentata se adauga la cuscus si se lasa  aproximativ 10 min pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana se absoarbe complet. Se acopera si se lasa deoparte. 
  • Separat se taie fasii subtiri sunca de curcan care se trage putin intr-o picatura de ulei de masline. Se adauga un buchetel generos de marar tocat si totul se amesteca cu cuscus-ul.
  • Se scobeste interiorul a doi dovlecei micuti  (se taie un capacel generos care se va pastra) si se sareaza si pipereaza interiorul (cei rotunzi sunt ideali, dar puteti incerca cu orice forma sau orice alta leguma - reteta originala era cu rosie)

  •  Dovleceii astfel pregatiti de indoapa bine cu amestecul de cuscus si se aseaza deasupra un capacel de cascaval ras, plus capacelul.
  • Totul ajunge la cuptor intr-o tava cu apa pana la jumatate si putin ulei pentru aproximativ 30 min (sau pana cand este gata dovlecelul). 
Se serveste cald cu un pahar de vin alb rece alaturi si companie placuta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu