duminică, 27 mai 2012

Lavande Rêve de Provence

Crème brûlée à la lavande



 Provence este un taram care m-a fermecat de ceva vreme. Visez deja la o vacanta boema in sudul Frantei unde chiparosii umbresc soselele, pe alocuri presarate cu tufe inflorite de leandru, iar campiile sunt acoperite cu valuri de lavanda ori floarea soarelui. In ciuda faptului ca nu am ajuns inca acolo, pot inchide ochii si deja simt mirosul de cimbru salbatic, imi pot imagina lenevitul pe un camp deasupra caruia cerul are culoarea azurului, dupa trecerea faimosului mistral.

Si, mai presus de toate, visez in culoarea suava si delicata a lavandei. Ii simt aroma delicata ce mangaie dupa-amiezile de vara. “La route de la lavande” asteapta sa fie sa fie descoperita intr-o buna zi. Pe bicicleta cu un cos de nuiele plin de branzeturi felurite si vin rece, in masina cu radioul oprit pentru a asculta doar respiratia usoara a campului si fosnetul tufelor rasfirate.

Imi doresc de multa vreme sa gatesc provensal. Am inceput timid folosind amestecul proverbial Herbes de Provence la condimentarea preparatelor de tot felul, am continuat cu ceva mai mult curaj sa incerc un Ratatouille si descopar, in fiecare vara cu mai multa nostalgie, finetea si diversitatea acestui coltisor de paradis.

Primul buchetel de lavanda gasit anul acesta m-a transpus intr-o calatorie de descoperire a posibilitatilor, m-a ajutat putin sa visez la vara, la liniste, la altfel de viata, la altfel de lume.

Crema de zahar ars cu care ne-am delectat weekendul acesta a fost, mai mult decat orice altceva, un ritual - un proces de educare a rabdarii, de asteptare a lucrurilor pentru care merita sa astepti, un exercitiu de autocontrol si o mangaiere a simturilor.

Rezultatul este unul magic: subtil, fin, diferit.

Inchide ochii si viseaza!

Ferme les yeux et reve avec moi. Car dans tes reves tu peut etre ce que tu veux.

Ingrediente:

6 portii
Timp de preparare: 1h 30 min + 12 ore infuzare lavanda

400 ml lapte
400 ml frisca lichida
6 galbenusuri
60 g zahar brun
1 pastanie vanilie
3 lingurite flori de lavanda uscate

Laptele, frisca si lavanda, impreuna cu vanilia se dau in clocot si se lasa peste noapte (da, ati citit bine, aproximativ 12 ore e bine) la infuzat. Acest procedeu va asigura preparatului o aroma incredibil de subtila si parfumata dar si un "je ne sais quoi" inconfundabil.

Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pana devin spuma si se adauga amestecand in amestecul de mai sus strecurat bine inainte si dat putin in clocot.

Totul se toarna in formele de minisufleuri (se poate face si o singura portie mare, dar efectul vizual este cu totul altul, iar timpul de coacere se mareste) care se aseaza inntr-o tava umpluta pe jumatate cu apa fierbinte.
Se coace aproximativ o ora, iar in ultimele 10 minute se presara putin zahar brun deasupra care se va carameliza la cuptor.

Ideal ar fi sa aveti o torta speciala de felul acesta, dar, pana la obtinerea unei astfel de minuni (curand sper :)) ne descurcam rudimentar.

La final se orneaza cu cateva flori de lavanda si se serveste rece alaturi de un pahar de vin alb.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu