Tarta cu sparanghel, mortadella si samburi de pin
1 Mai. Soare toropitor, zumzetul neincetat al oamenilor si insectelor, mireasma puternica de salcam si malul apei aproape. Tabloul ideal pentru un prim picnic brunch in Bucurestiul naucit de caldura surprinzatoare din ultimele zile.
Este probabil primul 1 mai care trece fara traditionalii mici, dar si-au platit tributul in weekend. Traditiile noi pot incepe oricum si oricand, iar ziua de astazi promite un inceput relaxant pentru sezonul de lectura in parc, aer curat si un pahar de vorba sub umbra deasa.
Pentru a balansa putin toropeala de amiaza, am ales o reteta simpla ce combina traditia frantuzeasca cu ingrediente simple din insorita Italie, o varianta usoara de tarta (quiche) cu sparanghel verde, branza de oaie, mortadella de curcan cu masline verzi si samburi de pin. Stiu, suna simandicos, dar ingredientele sunt surprinzator de usoare si potrivite.
Sparanghelul verde (leguma demna de masa unui rege, spun cunoscatorii) are un gust fin, o aroma mediteraneana si o textura aparte. Branza de oaie a inlocuit ricotta din reteta originala cu succes, aducand o consistenta ceva mai onctuoasa. Mortadella de curcan a fost suficient de lejera pentru a nu "sufoca" restul ingredientelor, iar samburii de pin au fost surpriza crocanta ce a incoronat tarta.
Un gust nou, un suflu proaspat, un prim respiro cu o carte in mana in parc si un inceput de vara ce se anunta fierbinte
Ingrediente:
Aluat de tarta - puteti folosi varianta simpla care functioneaza de fiecare data pentru mine (250 g faina, 1 ou, 100 g unt, sare si 2 linguri de apa foarte rece) sau, puteti trisa, ca si mine astazi :), si folosi un aluat de foietaj congelat.
250 g sparanghel
200 g branza de oaie
100 g parmezan sau mozzarella
2 oua
100 g mortadella (eu am gasit de curcan cu masline verzi si ardei, dar puteti inlocui cu orice de la sunca de curcan la jamon)
100 ml lapte
sare
piper
nucsoara
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele pentru aluatul de tarta si se formeaza o coca elastica care se intinde in tava tapetata cu unt si pesmet. Aceasta se tine 30 minute in frigider. Sparanghelul usor oparit cateva minute, daca ati ales varianta proaspata sau congelata, putin scurs daca alegeti varianta "lenesa" din borcan. se aseaza peste intreaga suprafata de aluat
Separat, se amesteca oul batut bine cu lapte, branza de oaie rasa, nucsoara, sare si piper alb.
Mortadella se taie felii foarte subtiri si se aranjeaza peste sparanghel. Amestecul de ou se toarna peste si se acopera cu un strat gros de parmezan sau mozzarella rasa si se presara mugurii de pin.
Totul se coace timp de 30 min pana cand se formeaza o crusta rumena si aurie.
Se serveste rece cu salata verde si un pahar de vin alb alaturi.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu