marți, 17 aprilie 2012

Spring pie

Placinta cu spanac, branza si migdale


Masa de Paste este incompleta pentru mine fara o delicatesa din/cu spanac. Minunea asta de frunza verde e hranitoare, plina de vitamine si minerale, iertatoare din cale-afara cu silueta si foarte versatila. Pentru masa festiva, am ales o varianta placuta ochiului cu foi de placinta si ceva branzeturi potrivite cu gustul proaspat al primaverii. E adevarat foile de placinta sunt putin migaloase (unse cu unt topit una cate una...parca iti taie cheful sa te inhami la asemenea indeletnicire), dar gustoase tare si numai bine de crocante.

Reteta a fost una dintre cele mai reusite. Arahidele originale au fost inlocuite cu migdale (pentru ca asta aveam in casa) si au adus o savoare deosebita si un contrast puternic de texturi, iar branza de capra recomandata in reteta greceasca inlocuita neos cu oaie (ca asa-i Pastele la romani).

In rest, toate bune.

12 portii
Timp de preparare: 1 ora 30 min

Ingrediente:

1 pachet foi de placinta
500 g spanac (proaspat sau congelat)
300 g branza de capra sau oaie (sau feta pentru o reteta cu adevarat greceasca)
1 ceapa
3 oua
100 g migdale (sau alune de padure)
100 g unt
patrunjel
sare
piper
nucsoara

plus un ou pentru uns

Frunzele de spanac bine spalate se oparesc 5 minute in apa sarata clocotita. Se caleste o ceapa si se adauga spanacul care trebuie sa scada putin. Se adauga branza rasa, ouale si nucsoara si se amesteca bine, lasand sa scada in continuare pana nu mai exista zeama deloc.
Se sareaza, pipereaza, se adauga patrunjel tocat si migdalele taiate mai mare si sa lasa la racit putin.

Foile de placinta se aseaza in tava tapetata (eu am folosit o forma de tarta din ceramica unsa cu unt) in straturi succesive avand grija ca fiecare dintre ele sa fie unsa cu unt topit. Incercati sa le asezati intrepatrunse, cu colturile dispuse in asa fel incat sa formeze un cerc pentru a da forma rotunda.
Atunci cand ati terminat de suprapus foile, adaugati umplutura in mijloc si strageti cu grija colturile spre centru (va arata rustic) si ungeti din nou cu putin unt si un ou batut bine partea exterioara a placintei..
Totul se coace timp de 30-35 minute in cuptorul bine incins si se serveste calduta spre rece.

Pofta buna!



Un comentariu:

  1. Love, eu am facut placinta asta de 2 ori, o data cu rosii uscate(in ulei), si a doua oara cu usturoi, ceapa si muguri de pin. Am folosit de fiecare data spanac proaspat si branza feta! Am zis ca lesin mancand :)) spanacul este, intr-adevar, extrem de gustos!Foile de placinta Linco m-au dezamagit, sa stii :(

    RăspundețiȘtergere