Tarta crocanta cu ciocolata si capsune
"Bake yourself happy" spune Jamie in ultimul numar al revistei de peste iaz si asta am hotarat sa fac anul acesta de Paste. Dupa cum ma cunoasteti am tendinta sa duc lucrurile la extrem, asa ca e suficient sa am o tematica in minte pentru a porni intr-o aventura de proportii...decadent de savuroase. Am hotarat sa imi exploatez cuptorul la maxim si sa pregatesc preparate exclusiv pentru si prin cuptor - mission accomplished.
Nu va voi plictisi cu toate preparatele. Prefer doar sa le enumar si sa astept solicitari daca aveti nevoie de retete. Am pregatit deja: pasca traditionala, cozonac, placinta cu spanac, branza de capra si migdale si...evident o tarta cu crema delicioasa de ciocolata si capsune.
Ciocolata ma inspira de ceva vreme. Nu am de ales, este placerea mea vinovata si impartasita cu majoritatea planetei. E catifelata mereu, intunecata atunci cand trebuie, dulce atunci cand ai nevoie, amaruie cand vrea sa iti arate ca are forta - perfecta pentru mine. Cu toate astea, ai mei prefera fructele...mereu.
Tarta de mai jos combina armonios decadenta si greutatea sublima a ciocolatei rafinate cu gustul intepator si aromat al capsunelor timpurii. Culorile sunt vii si contrastul puternic, texturile izbitor de diferite, aluatul crocant si gustul...ramane sa descoperim.
12 portii
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
Aluatul fraged
250 g faina
125 g unt rece
50 g zahar
1 ou
sare
Crema
150 g ciocolata cu lapte
100 g ciocolata neagra (minim 75% cacao)
150 g smantana
In plus:
750 g capsune
1 plic Tort gelee rosu
2 linguri de zahar
250 ml apa sau suc de capsune
Incepem domol cu aluatul fraged (short crust).
Amestecam faina cu zahar, ou, un praf de sare si untul foarte rece taiat cubulete plus 3 linguri de apa rece. Toate se framanta rapid pana obtinem o coca elastica si usor de intins.
Crema este extraordinar de usoara - asta pentru ca nu contine decat ciocolata si smantana. Topiti ciocolata rupta in bucatele intr-un caston (eu am folosit microundele la putere maxima timp de 1.5 minute, amestecand la fiecare 30 secunde, dar puteti topi in bain marie). Dupa cateva momente in care se racoreste, adaugati smantana incalzita la randul ei pana la temperatura ciocolatei (altfel se taie).
Rezulta....voila..crema de ciocolata (in care am aruncat si cateva alune, dar doar daca aveti pofta). Cu aceasta crema se umple tarta acum racorita. Suntem aproape gata.
Nu ramane decat sa adaugam capsunele taiate in jumatate sau sfert (in functie de preferinte si marime) si sa acoperim totul cu un sirop format din gelatina rosie (tort gelee) in care se adauga 2 linguri de zahar si un pahar de apa (sau suc) care trebuie sa fiarba 1 minut. Se toarna calda peste capsune.
PS: daca va ramane ciocolata, puteti imbraca calduros cateva capsune - just for fun.
Talk about temptation!
Si acum, sa visam la Chocolat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu